anaattarian anaattarian .

anaattarian

استابلايزر سروو موتوري چيست؟

استابلايزر سروو موتوري به تثبيت كننده ولتاژي گفته مي‌شود كه از موتور سروو استفاده مي‌نمايد. اين نوع از استابلايزر، كاهش و جريان فشار را با مكانيزمي به نام BuckBoost انجام مي‌دهد. نحوه كار استابلايزر سروو موتوري به اين صورت است كه موتور سنكرون AC ولتاژ خروجي را كنترل مي‌نمايد. در واقع اين موتور مي‌تواند هم در جهت عقربه‌هاي ساعت و هم خلاف آن تنظيم شده و با استفاده از يك سري قطعات مانند ديمر، ترانزيستور و... ولتاژ خروجي را كنترل نمايد.

در صورتي كه بخواهيد از تجهيزات خود محافظت نموده و اقدام به خريد استابلايزر كنيد، بهتر است كه با تمامي انواع استابلايزرها آشنايي داشته و آگاهانه تصميم بگيريد. به همين دليل نيز ما در اين مقاله قصد داريم تا شما را با استابلايزر سروو موتوري آشنا كنيم.

اجزا تشكيل دهنده استابلايزر سروو موتوري

استابلايزر سروو موتوري متشكل از 7 بخش است. اين بخش‌ها عبارتند از:

· ديمر

· سروموتور

· برس كربن

· مدار الكترونيكي

· ترانسفورماتور BuckBoost

· رله

· MCB

در ادامه به دقت راجب هر كدام از اين بخش‌ها صحبت خواهيم كرد و كاركرد آن‌ها را شرح خواهيم داد.

ديمر

ديمر يا ترانسفورماتور متغير كه عموما گرد بوده، داراي هسته حلقه سيليكوني CRGO مي‌باشد كه به عنوان پايه از آن استفاده مي‌شود. در اين جز از استابلايزر سروو موتوري، از سيم مسي با نسبت چرخش معين و بر اساس ظرفيت استفاده شده است.

كاركرد اصلي ديمر يا ترانسفورماتور، افزايش و يا كاهش ميزان ولتاژي است كه وارد ترانسفورماتور BuckBoost شده است. به عبارت ديگر، 50% از ولتاژ خروجي به واسطه ديمر افزايش يا كاهش پيدا مي‌كند و كنترل مي‌شود.

در واقع ديمر و ترانسفورماتور باك-بوست در تلفيق با يكديگر و عموما به صورت 50-50 در تلاشند تا ميزان ولتاژ را تنظيم نمايند.

براش كربن

برس كربن يا براش كربن يكي از قطعات متحرك اين نوع استابلايزر محسوب مي‌شود. كاركرد اين براش برقرار كردن اتصال با ديمر است كه در شفت قرار دارد. توجه داشته باشيد كه در صورت تغييرات و نوسانات زياد ولتاژ، اين برس از بين خواهد رفت و استفاده كننده استابلايزر سروو موتوري مجبور به تعويض اين قطعه خواهد شد. به همين منظور خريد استابلايزري كه توليد كننده آن از قطعات مرغوب استفاده كرده، اهميت پيدا مي‌كند.

سروموتور (موتورهاي همگام)

اين بخش اصلي‌ترين قسمت استابلايزر سروو موتوري است. اين موتور وظيفه چرخاندن بازوي متصل به ديمر را در خلاف يا در جهت عقربه‌هاي ساعت برعهده دارد. اين چرخش با توجه به ولتاژ ورودي تنظيم مي‌شود.

ترانسفورماتور BuckBoost

اين ترانسفورماتور بر خلاف ترانسفورماتور ديمر، به شكل مستطيل طراحي مي‌شود. براي حفاظت كردن از اين ترانسفورماتور، آن را در مخزن لاك يا همان varnish tank فرو مي‌برند. لاك عايق يا لاك ترانسفورماتور را بر روي تمامي سيم پيچ‌هاي ترانسفورماتور BuckBoost مورد استفاده قرار مي‌دهند. با استفاده از اين لاك عايق استابلايزر سروو موتوري براي تست رگرسيون آماده مي‌شود.

شما مي‌توانيد با استفاده از اين لاك عمر سيم پيچ را افزايش داده و از آن‌ها در برابر ارتعاشات محيط محافظت كنيد. بنابراين استفاده از اين لاك يك عايق عالي براي سيم پيچ است كه بايد از آن استفاده كنيد.

كنتاكتور

اين بخش از استابلايزر وظيفه دارد تا خروجي هر سروو تثبيت كننده را كه بيش از حد معين و مجاز باشد، قطع كند.

MCB, MCCB

از MCB جهت خاموش كردن يا روشن كردن تثبيت كننده ولتاژ سروو موتوري استفاده مي‌كنند و موجب پيشگيري از بروز اتصال كوتاه مي‌شود. اما MCCB در استابلايزر به جهت محافظت از اضافه بار واقع شده است.

مدار الكترونيكي

مدار الكترونيكي يكي ديگر از بخش‌هاي استابلايزر است كه سيگنال را به قسمت‌هاي مختلف استابلايزر انتقال مي‌دهد. به عنوان مثال سيگنال را ميان ديمر، موتور، ترانسفورماتور و غيره جابجا مي‌كند. اين بخش نيز وظيفه خود را جهت كنترل ولتاژ انجام مي‌دهد.

استابلايزر سروو موتوري داراي اجزاي ديگري نيز مي‌باشد؛ اما اين اجزايي كه در بالا نام برديم در واقع مهم‌ترين بخش‌هاي اين نوع از تثبيت كننده ولتاژ است.

مقايسه استابلايزر سروو موتوري و تثبيت كننده‌هاي سنتي

رله و سروو دو نوع تثبيت كننده ولتاژ هستند و تثبيت كننده‌هاي رله به ميزان 10 درصد دچار خطا مي‌شوند. اين درحالي است كه سروو با استفاده از عملكرد BuckBoost ولتاژ خروجي را كاملا تحت كنترل دارند. تثبيت كننده‌هاي سروو را در زمان‌هايي كه نياز به دقت بالا براي ولتاژ خروجي است، استفاده مي‌كنند.

تفاوت عمده ميان استابلايزر سروو موتوري و تثبيت كننده‌هاي رله، همين دقت در عملكرد است. به همين جهت نيز استابلايزرهاي سروو موتوري جايگزين بسيار عالي براي استابلايزرهاي سنتي هستند. نكته بعدي در مورد استابلايزرهاي سروو داراي هر دو سيستم تك فاز و سه فاز مي‌باشد.

منبع


برچسب: ،
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۳۰ آذر ۱۴۰۱ساعت: ۱۱:۱۱:۰۸ توسط:ana موضوع:

{COMMENTS}
ارسال نظر
نام :
ایمیل :
سایت :
آواتار :
پیام :
خصوصی :
کد امنیتی :